16 Mart 2021 Salı

Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα

Cem Gürdeniz kimdir? Cem Gürdeniz nereli, kaç yaşında? Cem Gürdeniz kitapları 

Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα


Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι η ιστορία του αγώνα μεταξύ των Βασιλόφρονων και των αντιπάλων τους συνεχώς μέχρι το πραξικόπημα του 1973. Από καιρό σε καιρό, η ενέργεια αυτής της αντίφασης οδήγησε σε πολύ σοβαρά στρατόπεδα και στη διαμόρφωση συνθηκών του περιβάλλοντος του εμφυλίου πολέμου. Αλλά ας προσθέσουμε σε αυτή τη διαδικασία ότι από το 1830, όταν ιδρύθηκε, η ελληνική πολιτική έχει ελεγχθεί από την ηγεμονία και η τύχη του ελληνικού λαού έχει επηρεαστεί σε όλες τις περιπτώσεις από αποφάσεις των αυτοκρατορικών δυνάμεων.

Η ΕΛΛΆΔΑ ΜΕΓΑΛΏΝΕΙ ΩΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΉ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ

Ας τονίσουμε ότι η τύχη και η ιστορία ήταν στο πλευρό τους από την ίδρυσή τους στην ελληνική ιστορία μέχρι την εισβολή στη Γερμανία το 1941 και ότι έκαναν μεγάλα γεωπολιτικά κέρδη ενάντια στην εξασθενημένη και καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία πολύ πέρα από την εξουσία τους. Σε 100 χρόνια, ως κράτος χωρίς εξουσία, ακόμη και σε μεσαία κλίμακα, κατάφερε να αυξήσει τα σύνορά της 5 φορές. Στον Βαλκανικό Πόλεμο, Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χρησιμοποίησε τη θλιβερή κατάσταση στην οποία ο στρατός και το ναυτικό της έπεσαν τόσο αποτελεσματικά ώστε μέσα σε δύο μήνες μπόρεσε να προσθέσει στα σύνορά της όλα τα νησιά του Αιγαίου, σημαντικά μέρη στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη, ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Το 1821, η Οθωμανική τουρκική και 40 χιλιάδες Εβραίοι, ειδικά στην ιστορία του κόσμου σε Μορα tripolice για το φόνο του βάναυσου εθνοκάθαρση που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ραγδαία και, στη μέθη της επιτυχίας και πολύ εμπιστοσύνη και δύναμη στον Βαλκανικό πόλεμο τον αύγουστο του 1914 ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Ασκουιθ κυβέρνηση στην Αγγλία που ήταν τα Δαρδανέλια για να επιτεθεί μαζί θα μπορούσε να προσφέρει. Το Βασιλικό Ναυτικό θα περάσει τα στενά και θα επιτεθεί στην Καλλίπολη. Το γεγονός ότι η σύζυγος του Έλληνα βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν Γερμανός εμπόδισε αυτή την περιπέτεια.


Η ΦΙΛΟΔΟΞΊΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ

Αλλά οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες μεγάλων φανατικών όπως ο Βενιζέλος δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Μπήκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 26 Μαΐου 1916 όταν Γερμανοί και Βούλγαροι επιτέθηκαν από το Βορρά. Αυτή η επίθεση έφερε τον φιλοπόλεμο Βενιζέλο στην εξουσία. Πέτυχαν νίκη επί της Γερμανίας, η οποία ήδη εξασθενούσε και υποχωρούσε σε κάθε μέτωπο. Αυτή η εμπιστοσύνη άνοιγε μια νέα σελίδα για τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν είχε υποφέρει από τους θεσμούς του, δεν είχε πληρώσει το τίμημα, είχε συνηθίσει σε πολύ φθηνές νίκες και γεωπολιτική επέκταση. Αυτή η σελίδα θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση του μεγάλου ιδεώδους και την τοποθέτηση της Ανατολίας στον πίνακα στόχων. Σε συνδυασμό με την τουρκική εχθρότητα, η μεγάλη ιδέα και ο ελληνικός επεκτατισμός πήραν την ενέργεια της απότομης διαίρεσης μεταξύ της μοναρχίας και των Ρεπουμπλικανών υποστηρικτών της στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, η τουρκική εχθρότητα χρησιμοποιήθηκε ως μεγάλη δεσμευτική δύναμη για να κρατήσει τη χώρα μαζί, με τη βοήθεια της εκκλησίας. Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού που έληξε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 3 Φεβρουαρίου 1919, η παρουσίαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου στο τετραπλό Συμβούλιο (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), που διήρκεσε αρκετές ώρες και υπερασπίστηκε τις ελληνικές διατριβές, έδειξε ότι ο ελληνικός ονειρικός κόσμος δεν γνώριζε σύνορα. Παρουσιάστηκε ένα όραμα που ήταν ασυμβίβαστο με την εθνική δύναμη. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, που καλύπτει σχεδόν όλη τη Δυτική Ανατολία από την Αδριατική, θα έπρεπε να είχε αφεθεί στην Ελλάδα.

ΑΡΧΉ ΤΈΛΟΥΣ: ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ

Μάρτιος 15 Μαΐου 1919, όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Αττάλεια στο χαλιφάτο της θέλησης του ιμπεριαλισμού, οι μεγάλες δυνάμεις ενέκριναν την αναχώρηση της Ελλάδας στη Σμύρνη το πρωί της 15ης Μαΐου 1919. Οι σπόροι της μεγάλης καταστροφής σπάρθηκαν και τα πιόνια εξορίστηκαν στο χωράφι. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ο ελληνικός λαός αποσύρθηκε από την Ανατολία με ντροπή, πληρώνοντας ένα μεγάλο τίμημα. Στη Μικρά Ασία, είναι γνωστό ότι πολλοί Έλληνες στρατιώτες, ειδικά εκείνοι της Κομμουνιστικής παράταξης, αρνήθηκαν να πολεμήσουν τους Τούρκους. Το περιπετειώδες πάθος ενός φανατικού όπως ο Βενιζέλος οδήγησε τελικά στην εκτέλεση 6 βασιλικών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γούναρης. Η δίκη των Sixers ήταν αρκετή για να δηλητηριάσει την εσωτερική πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Η διαμάχη μεταξύ του Βενιζέλου και των υποστηρικτών του και της μοναρχίας αυξανόταν. Η Μικρασιατική Καταστροφή αφαίρεσε τη μοναρχία και την αντικατέστησε με μια δημοκρατία που θα περπατούσε τυφλή και κουτσή μέχρι το 1935.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΉ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ

Μετά τη συμφωνία της Λωζάνης ήρθε η ανταλλαγή. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ανατολία. Οι περισσότεροι από αυτούς εντάχθηκαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτή η αλλαγή του πληθυσμού θα επηρεάσει τις μελλοντικές κοινωνικές ισορροπίες και ακόμη και τα αποτελέσματα των εκλογών. Η παρουσία τους διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Διακήρυξη της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει Βιομηχανία και της οποίας η οικονομία εξαρτάται από την εξαγωγή απλών αγαθών, έχει υποστεί πολλές δυσκολίες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η παγκόσμια κρίση του 1929 κατέστρεψε την οικονομία. Για πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός μάθαινε να πληρώνει και να χάνει στην πατρίδα του. Τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα ήταν υψηλά.


ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΔΎΝΑΜΗ

Οι υποστηρικτές του Βενιζέλου πραγματοποίησαν πραξικοπήματα δύο φορές, το 1933 και το 1935. Αλλά δεν ήταν επιτυχείς. Ο Βενιζέλος αποσύρθηκε από τη σκηνή της ιστορίας μετά την ημερομηνία αυτή. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β ' και οι μοναρχικοί ήταν πίσω στην εξουσία. Το Βασίλειο θα συνεχιστεί μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973. Το 1935, η ισορροπία ήταν πολύ κρίσιμη στο Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Έλληνες κομμουνιστές κέρδισαν 15 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Μεταξύ 1936 και 1940, Ο Πρωθυπουργός Μεταξάς (στρατηγός) ανέστειλε το Σύνταγμα με την έγκριση του βασιλιά και η χώρα κυβερνήθηκε από δικτατορία. Η Ελλάδα δεν είχε Κοινοβούλιο μέχρι το 1946. Η διοίκηση κατέφυγε στο βρετανικό προτεκτοράτο.

Β ' ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΣ ΠΌΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΉ

Αλλά αυτή η εγγύτητα απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση του Μουσολίνι. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ιταλικοί στρατοί εισήλθαν στα αλβανικά σύνορα και άρχισαν την εισβολή στην Ελλάδα. Στις αρχές του 1941, όμως, η επίθεση αυτή αποκρούστηκε και η Ελλάδα εισέβαλε στην περιοχή της ηπείρου της Αλβανίας με αντεπίθεση. Αυτό έχει θέσει τη Γερμανία στην εκκαθάριση της περιοχής. Τα Πάντσερ του Χίτλερ εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. 111 χρόνια μετά το έτος ίδρυσής τους το 1830, είχαν ξεκινήσει την πιο δύσκολη και βάναυση περίοδο της ιστορίας τους.


Η Ελλάδα, ανίκανη να αντέξει τα γερμανικά τεθωρακισμένα στρατεύματα, παραδόθηκε μια εβδομάδα αργότερα, στις 26 Απριλίου 1941. Η κατοχή, η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1945, είχε αρχίσει. Αφού οι Γερμανοί πήραν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας μαζί με τους Ιταλούς, άρχισαν την εισβολή στο στρατηγικό νησί της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν και μόνο στις 2 Ιουνίου 1941 θα μπορούσε να συλληφθεί το νησί. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσουδερός αυτοκτόνησε. Τον Ιούλιο του 1941, όλη η Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου ήταν υπό Γερμανική Κατοχή. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β εγκατέστησε την κυβέρνησή του στην εξορία στην Αίγυπτο/Κάιρο.


ΠΕΊΝΑ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΌ ΚΥΝΉΓΙ

Μετά την εισβολή, κατά πρώτο λόγο, οι γερμανικοί στρατοί λεηλατούσαν όλους τους τόπους που ασχολούνταν με τη γεωργία και τη γεωργία. Η Ελλάδα, με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζει πείνα. Οι πόλεις δεν έχουν καν χόρτο να φάνε. Μέχρι τα μέσα του 1941, 3.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την πείνα κάθε μέρα στη χώρα. Μέχρι το τέλος του 1942, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πεθάνει μόνο από την πείνα. Εννέα στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα πέθαναν πριν προλάβουν να δουν τους πρώτους έξι μήνες. Οι Εβραίοι είχαν το μερίδιό τους από αυτές τις δυσκολίες. Στη σφαγή της Τρίπολης του 1821, οι Εβραίοι που σκοτώθηκαν μαζί με τους Τούρκους συλλέχθηκαν ένας-ένας από τους κατοχικούς Γερμανούς και στάλθηκαν για να πεθάνουν με τρένα στο Άουσβιτς και παρόμοια στρατόπεδα συγκέντρωσης.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΑΜ

Κατά τον Απρίλιο του Ιουνίου 1941 και τον Ιούνιο του 1945, ούτε οι βασιλόφρονες ούτε οι Ρεπουμπλικανοί και οι εθνικιστές ήταν σε θέση να οργανώσουν την αρχική αντίσταση. Το Εθνικό Μέτωπο για την ελευθερία (ΕΛΑΣ) δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αργότερα το 1942 σχηματίστηκε ο Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΑΜ), η στρατιωτική πτέρυγα αυτού του μετώπου και ξεκίνησε ανταρτοπόλεμος εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών. Ο" ελεύθερος Δημοκρατικός ελληνικός στρατός " (ΕΔΕΣ) ιδρύθηκε επίσης στο δεξιό μέτωπο. Αν και υπήρξε σημαντική ιδεολογική διάκριση μεταξύ τους, ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ πέτυχαν μεγάλη επιτυχία εναντίον των Ναζί και των Ιταλών. Σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν το 1944, η εξόριστη κυβέρνηση στο Κάιρο αγωνίστηκε να συγκεντρώσει όλες τις αντίπαλες ομάδες αντίστασης. Ο κομμουνιστής ΕΛΑΣ είχε πολύ ισχυρή διοικητική δομή και οργανωτική εξουσία. Έλεγχαν τις περιοχές που απελευθέρωσαν από την κατοχή θεσπίζοντας διοικητική τάξη.


Ο ΕΦΙΆΛΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΏΡΤΣΙΛ: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΉ ΕΛΛΆΔΑ

Από την άλλη πλευρά, ήταν ο εφιάλτης του Τσόρτσιλ για την Ελλάδα να εισέλθει στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής μέσω της κομμουνιστικής κυριαρχίας. Αυτό έπρεπε να αποφευχθεί. Επειδή η μεσογειακή πολιτική της Βρετανίας είχε ως στόχο να εμποδίσει τους Σοβιετικούς να προσγειωθούν στη Μεσόγειο λόγω του κομμουνισμού. Στις 21 Αυγούστου άνοιξε ο δρόμος του Βερολίνου για τον Κόκκινο Στρατό. Ο Τσόρτσιλ ήταν ταραγμένος. Δεν ήξερε πού θα σταματούσαν οι Σοβιετικοί. Ο ΕΛΑΣ είχε περίπου 60.000 στρατεύματα και τα δύο τρίτα της χώρας ήταν υπό τον έλεγχό τους. Η Ελλάδα έπρεπε να απομακρυνθεί από τους κομμουνιστές και τη Σοβιετική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, ο Τσόρτσιλ εισήλθε για πρώτη φορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος. Ο αρχηγός του Ελληνικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Παπανδρέου διορίστηκε εξόριστος πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου είπε: "για πρώτη φορά στην ιστορία, τα ελληνικά και βρετανικά συμφέροντα συμπίπτουν με τόση ακρίβεια.’’


Ο ΣΤΆΛΙΝ ΘΥΣΙΆΖΕΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ

Ο Τσόρτσιλ συναντήθηκε με τον Στάλιν στη Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου 1944, 4 μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Γιάλτας. Εδώ, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο Κρεμλίνο, πραγματοποίησαν συνομιλίες για περιοχές επιρροής στα Βαλκάνια, γνωστές ως ιστορική "συμφωνία ποσοστών"."Στο τέλος της συνάντησης, ο Τσόρτσιλ έγραψε σε μισή σελίδα χαρτιού σημειώσεων τα ονόματα των χωρών και τα ποσοστά επιρροής τους κατά τη γνώμη του στις πλευρές. Στη Ρουμανία, οι Σοβιετικοί θα ήταν 90%, η Δύση 10%; στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο (σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες) 90%, οι Σοβιετικοί 10%; Στη Γιουγκοσλαβία και την Ουγγαρία 50%, 50%; στη Βουλγαρία, οι Σοβιετικοί 75%, Η Δύση 25%. Όταν τελείωσε η μετάφραση, ο Τσόρτσιλ παρέδωσε το χαρτί στον Στάλιν και ζήτησε τη γνώμη του. Ο Στάλιν έγραψε "αποδοχή" σε αυτό με το μπλε στυλό του. Όταν ο Τσόρτσιλ είπε να κάψει το έγγραφο, απάντησε: "μπορείτε να το κρατήσετε."(Ο Τσόρτσιλ ανακοίνωσε αυτό το έγγραφο, το οποίο κράτησε το 1958, δηλαδή 5 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν.) Ο ισχυρός ΕΛΑΣ και η παρουσία του ΚΚΕ, που υπερασπίστηκε την Ελλάδα στη γερμανική κατοχή, αντιστάθηκε και καθιέρωσε την κυριαρχία στις περιοχές που απελευθέρωσαν, θυσιάστηκαν από τον Στάλιν σε γεύμα για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Είχε νικήσει τη γεωπολιτική ιδεολογία.


ΒΡΕΤΑΝΌΣ ΑΡΧΗΓΌΣ ΕΠΙΤΕΛΕΊΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Ναι, Ο πόλεμος είχε τελειώσει. Ωστόσο, τα βρετανικά στρατεύματα έπρεπε να προσγειωθούν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Αυτό ήταν αντίθετο με τη συμφωνία της Τεχεράνης, η οποία απαγόρευε στρατιωτικές μαζικές σε χώρες όπου οι Γερμανοί αποσύρθηκαν. Βρέθηκε μια φόρμουλα. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, με συνταγματική εντολή, όρισε τον Βρετανό στρατηγό Σκόμπι ως τον γενικό επιτελάρχη των βρετανικών δυνάμεων να βρίσκεται στη χώρα μαζί με τα ελληνικά στρατεύματα που έφεραν από το Κάιρο. Από τις 12 Οκτωβρίου 1944, στρατεύματα υπό τον Σκόμπι άρχισαν να προσγειώνονται στην Ελλάδα από τον αέρα και να φτάνουν από τη θάλασσα. Για ένα κράτος του οποίου ο πρώτος βασιλιάς ήταν ο Όθωνας της Γερμανίας το 1832, αυτό δεν ήταν έκπληξη.


ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΎΜΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ

Αλλά πώς ο στρατηγός Σκόμπι και οι Βρετανοί θα αποσπούν και θα αφοπλίζουν τους κομμουνιστές, που ήταν τόσο ισχυροί στη χώρα, από τη διοίκηση; Η νέα κυβέρνηση ζήτησε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ στις αρχές Δεκεμβρίου και έδωσε προθεσμία. Αντιστασιακές ομάδες εναντιώθηκαν στην απόφαση αυτή εντός του ΕΛΑΣ και στις 4 Δεκεμβρίου 1944, μετά από συγκέντρωση στην Αθήνα, ξεκίνησε η εξέγερση και ο εμφύλιος πόλεμος. Ο ΕΛΑΣ φοβόταν ότι ο βασιλιάς θα επέστρεφε και θα σχηματίσει μια δεξιά φασιστική κυβέρνηση. Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από βολές που πυροδότησε η οργάνωση Χ, που ελέγχεται από τον Γρίβα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στον πόλεμο και αργότερα θα εγκαθιδρύσει την ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Για κάποιο λόγο, οι Βρετανοί δεν άγγιξαν τον οργανισμό Χ. Επέλεξαν να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν.


Ο ΕΜΦΎΛΙΟΣ ΠΌΛΕΜΟΣ ΜΕΓΑΛΏΝΕΙ

Ήταν και πάλι οι άνθρωποι που υπέφεραν και πλήρωσαν το τίμημα. Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε αμέσως. Μέσα σε δέκα ημέρες, ο ΕΛΑΣ κλήθηκε να παραδώσει τα όπλα του. Αυτό αντιτάχθηκε από το κόμμα. Οι μάχες συνεχίστηκαν για τρεις εβδομάδες και επιτεύχθηκε ανακωχή με τη συμφωνία της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 1946, αλλά οι κομμουνιστές δεν συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές. Ένα δημοψήφισμα την 1η Σεπτεμβρίου 1946 ενέκρινε την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β'. το εφιαλτικό σενάριο είχε γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ των κομμουνιστών, εκείνοι που αντιτάχθηκαν στην απόφαση αυτή υποχώρησαν στα βουνά στο Βορρά, ξεκινώντας τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Υποστηρίχθηκαν στο βορρά από κομμουνιστικά / σοσιαλιστικά καθεστώτα όπως η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν επίσης τη βασιλική κυβέρνηση. (Ας σας υπενθυμίσουμε τη συγγένεια της γενεαλογίας του βασιλιά με τη βρετανική βασιλική οικογένεια.) Ο πρώτος ιδεολογικά βασισμένος εμφύλιος πόλεμος του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε μετά τον μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη, είχε αρχίσει. Η αδελφική διαμάχη διήρκεσε μέχρι το 1948. Οι θάνατοι, τα βασανιστήρια, οι μαζικές συλλήψεις συνεχίστηκαν χωρίς σύνορα. Στα τέσσερα χρόνια που οδήγησαν στο 1952, ανέλαβαν καθήκοντα 13 ξεχωριστές κυβερνήσεις.


ΑΤΕΛΕΊΩΤΕΣ ΜΆΧΕΣ

Το 1952, με την εισαγωγή του ΝΑΤΟ και την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, η σταθερότητα ήρθε στην Αθήνα. Αλλά ο αγώνας μεταξύ μοναρχικών και Ρεπουμπλικανών δεν έχει τελειώσει. Το 1973, Ο Βασιλικός ενδιαφέρθηκε εκ νέου για ένα νέο πραξικόπημα. Το 1974, η φασιστική χούντα χρειάστηκε μια νέα νίκη για να κρατήσει τον λαό μαζί και το πραξικόπημα της Ένωσης πραγματοποιήθηκε από τον τρομοκράτη Νίκο Σάμψωνα στην Κύπρο. Θεωρήθηκε ότι η τουρκική εχθρότητα και μια νέα επέκταση θα συνέβαλαν στην εσωτερική σταθερότητα και το μεγάλο ιδεώδες θα αναβιώσει. Και αυτό απέτυχε. Σεπτέμβριος 20 Ιουλίου 1974 το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922, η Τουρκία έλαβε ένα δεύτερο και ισχυρότερο χαστούκι. Η χούντα ανατράπηκε. Πολιτική κυβέρνηση σχηματίστηκε. Αλλά έφυγαν από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να το ανεχτούν. Η Ελλάδα, η οποία έφυγε από το ΝΑΤΟ, σήμαινε το άνοιγμα ενός χάσματος στη ζώνη ακμής. Επέστρεψαν στο ΝΑΤΟ το 1980 με ένα σχέδιο που προετοίμασε ο στρατηγός Ρότζερς (ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ), χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα και την ηγεσία του 1980 στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν άσκησε βέτο σε αυτήν την αντιστροφή. Έγιναν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1981.


ΤΣΙΜΈΝΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΕΧΘΡΌΤΗΤΑ

Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Ελλάδα έχει οικοδομήσει την εσωτερική της σταθερότητα και πολιτική ακεραιότητα στην τουρκική εχθρότητα και ανταγωνισμό. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας που δημιουργήθηκε από την καταστροφή της Μικράς Ασίας και την ήττα της Κυπριακής ειρηνευτικής επιχείρησης, όταν η εκκλησία και το μεγάλο ιδεώδες αναμίχθηκαν με τις διδασκαλίες του ονειρικού κόσμου, αναδύθηκε ένα κράτος που αρνήθηκε να συνυπάρξει ειρηνικά στο Αιγαίο και άξιζε να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στη γεωπολιτική σφαίρα.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΜΑΚΕΛΕΙΌ

Εν τω μεταξύ, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ΕΕ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και της ένταξης της ευρωζώνης στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία θα υποφέρει αυτή τη φορά από την οικονομική κρίση. Οι Έλληνες που ζουν ως κληρονόμοι διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μετά από αυτό, η διαφθορά, μια χρεοκοπημένη οικονομία, το κράτος που στρεβλώνει τους λογαριασμούς στο πρόσωπο της ΕΕ, και ζωές που εξαφανίζονται σε μια νύχτα, αυτοκτονίες, εκείνοι που πωλούν τα νεφρά τους, εκείνοι που ικετεύουν. Οι άνθρωποι υπέφεραν και πάλι. Υπό την ηγεσία της Γερμανίας, η ΕΕ προσέφερε στην Ελλάδα μια πικρή συνταγή. Οι άνθρωποι μισούν την ΕΕ, χρησιμοποιώντας αυτό το μίσος μέχρι το τέλος των ΗΠΑ μετά το 2018 για να εισέλθουν στην Ελλάδα με ένα παραδοσιακό αντιαμερικανικό πνεύμα. Στο άρθρο του "τα γεγονότα πίσω από τη φωτιά", που γράφτηκε μετά την πυρκαγιά στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου 2018, η οποία στοίχισε πολλές ζωές, ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε: "κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει χάσει περισσότερους ανθρώπους από την τραγωδία που προκάλεσε η ΕΕ από ό, τι έχει χάσει σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Από το 2011, περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει. Λόγω της οικονομικής κρίσης που επέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα, ένας στους δέκα Έλληνες σε ηλικία εργασίας μετανάστευσε.’’


ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΧΆΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΏΣ

Στη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα άφησε τα σώματα 140 χιλιάδων νέων στην επικράτεια της Ανατολίας. Με την ανταλλαγή μετά τη Λωζάνη, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι επανεγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος ήρθε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κοινωνικές και οικονομικές πληγές ήταν σε ένα στάδιο, ήταν πολύ πιο θανατηφόρος. Σε αυτόν τον πόλεμο, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 550.000 άτομα. Μόνο 360.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα και ασθένειες. 68.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Το 34% του ελληνικού εθνικού πλούτου έχει εξαφανιστεί. Η πώληση του Στάλιν στους Βρετανούς των κομμουνιστών, οι οποίοι έλεγχαν τα δύο τρίτα της χώρας για σοβιετικά γεωπολιτικά συμφέροντα, πυροδότησε έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Ο αδελφός σκότωσε τον αδελφό. Παρά τη συμμαχία με την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ το 1952, ξεκίνησαν εκ των πραγμάτων τη διαδικασία εχθρότητας που οδήγησε στην ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου από τα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963. Στο Αιγαίο Πέλαγος, η υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων και παρόμοια προβλήματα ξεκίνησαν συνεχώς ως Κόμμα Δράσης. Το 1975, το 1987 και το 1996 έκαναν επίσης υποκινήσεις που θα έφερναν τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου. Ξεκίνησαν τον αγώνα εξοπλισμών μετά το 1974.

ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΕΧΘΡΌΤΗΤΑ ΈΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΠΑΤΡΊΔΑ

Σήμερα, οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαδραματίσουν το ρόλο τους πριν από 100 χρόνια, χρησιμοποιώντας τις αξιώσεις τους για να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας μέσω του λεγόμενου χάρτη της Σεβίλλης. Είχαν τον Lloyd George και την Αγγλία μαζί τους εκείνη την ημέρα, καθώς και το  και τη Γαλλία. Και σήμερα έχουμε τον Μπάιντεν και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Μακρόν και τη Γαλλία. Με τις πωλήσεις όπλων, τις συμφωνίες βάσης, τις προσφορές μετοχών, το μεγάλο παιχνίδι πάνω στον φτωχό ελληνικό λαό διοργανώνεται και πάλι. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν άλλαξε. Το πρακτικό κράτος πληρεξούσιο είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός που συνεχίζουν να υποφέρουν.


ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΑΥΤΌ ΓΡΆΦΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ

Πρέπει να επισημάνω ότι δεν έγραψα αυτό το άρθρο για το τουρκικό κοινό. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για τον ελληνικό λαό. Μην πείτε τίποτα περισσότερο στο να είστε πιόνι στον αγώνα για μεγάλες δυνάμεις, στον αποικισμό. Δοκιμάστε ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και τους Τούρκους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θυμηθείτε την περίοδο του Ατατούρκ και του Βενιζέλου. Θυμηθείτε τον τουρκικό λαό που σας άνοιξε τα χέρια στον μεγάλο λιμό και τον εμφύλιο πόλεμο. Θυμηθείτε το πλοίο σωτηρίας. Πείτε όχι στον ελληνικό λαό που πιάστηκε ανάμεσα στις καπνιστές υποσχέσεις της εκκλησίας, το αμείλικτο πάθος του ιμπεριαλισμού και τη διονυσιακή διαφθορά των ελλήνων πολιτικών.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder